مريميه; از فریتیوف شوان تا سیدحسین نصر - قسمت اوّل

ساخت وبلاگ

مارک کاسلو از نزديکان شوان، بنيان‌گذار و رهبر مريميه، بود که، بهمراه چند تن ديگر از نزديکان شوان، از جمله "زن" سوّم شوان، در سال 1991 در شهر بلومينگتون اينديانا (آمريکا) جنجال بزرگ قضايي- مطبوعاتي عليه شوان بپا کرد. کاسلو داراي وبگاهي است که در آن سه مقاله مفصل و مهم درباره مسائل دروني کلني شوانيها در بلومينگتن درج شده است.

سجويک براي آشنايي با مسائل دروني فرقه مريميه و گرفتن برخي مدارک با کاسلو ديدارهايي انجام داده است. سجويک گويا مسلمان است زيرا کاسلو او را «انگليسي مسلمان شده» مي‌خواند. بنوشته کاسلو، سجويک، پس از انتشار کتابش، در مصاحبه‌اي، در پاسخ به اين سئوال که آيا تراديشناليست است، گفت: «نه، من تراديشناليست نيستم، هر چند به برخي نظرات و مواضع تراديشناليستها علاقه دارم.»

کتاب سجويک در دوران 8 ساله پس از انتشار در ايران ناشناخته ماند؛ يعني برغم اهميت کتاب فوق براي ايرانيان، که مي‌توانست آن را به اثري پرفروش تبديل کند، نه تنها به فارسي ترجمه و منتشر نشد بلکه حتي معرفي کوتاهي از آن به نشريات ايران راه نيافت. بعلاوه، نشريات انگليسي‌زبان مربوط به ايران و خاورميانه و جهان اسلام، که در غرب منتشر مي‌شوند، و نشريات فارسي چاپ ايالات متحده آمريکا و بريتانيا، چون ايران‌نامه، که علي‌القاعده بايد کتاب سجويک را معرفي کنند، درباره آن سکوت کامل در پيش گرفتند.

سجويک کتاب خود را در فضايي منتشر کرد که از سوي وکلاي مريميه در زير فشار بود. درباره فشارهايي که فرقه فوق، با استفاده از اهرم‌هاي قضايي، براي ساکت کردن منتقدان وارد مي‌کند توضيح خواهيم داد. به اين دليل، سجويک مجبور شد بخش‌هايي از کتاب و تصاوير برهنهنگاريهاي شوان و عکس‌هاي برهنه شوان و مناسک جنسي مريميان را حذف کند.

بنوشته کاسلو، [4] به دليل تهديد از سوي فرقه شوان، کتاب سجويک را قبل از انتشار وکلاي انتشارات دانشگاه آکسفورد (ناشر کتاب) با دقت مورد بررسي قرار دادند و شواهد و حقايق مهمي را حذف کردند. «نتيجه، کتابي شد دستکاري شده که بخشي از آن نوشته وکلاي ناشر است و بخشي نوشته فرقه شوان.» سجويک در سال 2004، پس از انتشار کتاب، براي کاسلو نوشت که مايکل فيتزجرالد، وکيل فرقه شوان، «من و ناشر، انتشارات دانشگاه آکسفورد، و ويراستار و هر کسي را که در نشر کتاب سهيم باشد، به اقامه دعوي در دادگاه تهديد کرد.» کاسلو، به دلايلي که توضيح خواهيم داد، منتقد کتاب سجويک است ولي مینویسد: سجويک با انتشار اين کتاب شهامت نشان داد زيرا فرقه شوان کوشيد مانع او شود و او را تهديد کرد، و حتي کوشيدند به زور شغلش را از او بگيرند. «به اين دليل نمي‌توانم به خاطر اين شهامت سجويک را تحسين نکنم. ايستادگي در مقابل يک فرقه ديني خطرناک کار آساني نيست.»

آخرين پژوهش در زمينه مريميه، کتاب ستاره هومن است به زبان فرانسه که در سال 2010 در ميلان در 622 صفحه منتشر شد با عنوان از حکمت جاودان تا پرنياليسم آمريکايي. [5] اين کتاب رساله پايان‌نامه دکتري ستاره هومن است زير نظر آنتون فوره.

آنتون فوره، [6] که اکنون بازنشسته است، استاد برجسته دانشگاه سوربن در زمينه جريان‌هاي باطني‫گراي غربي است که اين حوزه مطالعاتي را به رشته دانشگاهي بدل کرد. فوره از بنيان‌گذاران انجمن اروپايي مطالعات باطني‫گرايي غربي در سال 2005 است که سجويک دبير آن است. آن‌گونه که مندرجات وبلاگ سجويک نشان مي‌دهد، ستاره هومن از سال 2006 از راهنمايي غيررسمي سجويک برخوردار بوده است. [7]

پس از انتشار، سجويک کتاب ستاره هومن را در وبلاگ خود معرفي کرد و طلعت هالمان، استاد دانشگاه در آمريکا، در کامنت مورخ 10 اوت 2012 ذيل مقاله فوق نوشت: «در مکاتبه من با ستاره هومن معلوم شد از او خواسته شده هر مطلب منفي که اعتبار شوان را مخدوش کند حذف شود.» [8]

کتاب ستاره هومن نيز، برغم اهميت آن براي ايرانيان، تاکنون به فارسي ترجمه نشده است.

کتاب مهم ديگر در اين زمينه، آموزگاران غربي در کسوتهاي شرقي، [9] در 650 صفحه، نوشته اندرو راولينسون است درباره غربياني که در کسوت رهبران فرقه‌هاي ديني شرقي، اعم از صوفي مسلمان و هندو و بودايي، جاي گرفته‌اند. راولينسون نخستين کسي است که سجويک را، در زمان تدريس سجويک در دانشگاه آمريکايي قاهره، با چهره ديگري از شوان، بجز چهره‌اي که پيروان يا دوستداران شوان ترسيم مي‌کنند، آشنا کرد. راولينسون در کتاب خود تصاوير برهنه شوان و مناسک جنسي فرقه او را درج کرده است. کتاب راولينسون مورد استفاده سجويک بوده است.

کتابهای مریمیه در ایران

مسکوت گذاردن 8 ساله کتاب سجويک در حالي است که آثار سيد حسين نصر و پسرش، ولي نصر، به سرعت در ايران معرفي و ترجمه و با کيفيت عالي منتشر و در نشريات و وبگاه‏هاي پرخواننده تبليغ مي‌شود.

تبليغ مريميه در ايران محدود به حسين و ولي نصر نيست و شامل شوان و ساير شخصيت‌هاي اصلي مريميه مي‌شود. نگاهي به فهرست چند کتاب‌ منتشرشده از شوان به فارسي، يا کتاب‏هايي که مشتمل بر مقالات شوان و پيروان اوست، مؤيد اين ادعاست. اين بجز کتب و مقالات فراوان است که در ترويج عقايد شوان و پيروانش در ايران منتشر شده و بر علاقمندان به اصالت‌گرايي اسلامي و سنت‌گرايي اصيل تأثير گذارده است. بايد بيفزاييم که کتاب‏هاي مريميه در ايران، مانند کتاب‏هاي اين فرقه در اروپا و آمريکا، با چاپ بسيار نفيس منتشر مي‏شود:

فريتيوف شوئون، شناخت اسلام، ترجمه سيد ضياء‌الدين دهشيري، تهران: مؤسسه مطالعات هنر اسلامي، چاپ اوّل، 1363، 228 صفحه.

فريتيوف شوئون، اسلام و حکمت خالده، ترجمه فروزان راسخي، تهران: نشر هرمس و مرکز بين‌المللي گفتگوي تمدن‌ها، چاپ اوّل، 1384، 312 صفحه.

فريتيوف شوئون، عقل و عقل عقل، ترجمه بابک عاليخاني، تهران: نشر هرمس و مرکز بين‌المللي گفتگوي تمدن‌ها، چاپ اوّل، 1384، 166 صفحه.

جام نو و مي کهن: مقالاتي از اصحاب حکمت جاويدان، بکوشش مصطفي دهقان، تهران: مؤسسه تحقيقات و توسعه علوم انساني، چاپ اوّل، 1384، 539 صفحه.

رنه گنون و فريتيوف شوئون و لئو شايا، هرمس و زبان مرغان، تهران: جيحون، چاپ اوّل، 1387، 260 صفحه.

در ارديبهشت 1388 حسين خندق‏آبادي، مدير "مجموعه سنتگرايان" در انتشارات حکمت (تهران) از نشر آثار مهم "سنتگرايان" در 15 جلد خبر داد. بعداً، نام اين مجموعه به "مجموعه حکمت جاويدان" تغيير کرد. تا آن زمان چهار عنوان از اين مجموعه، با کيفيت عالي، منتشر شده بود:

تيتوس بورکهارت، جهان‌شناسي سنتي و علم جديد، ترجمه حسن آذرکار؛

تيتوس بورکهارت، کيميا: علم جهان، علم جان، ترجمه گلناز رعدي آذرخشي و پروين فرامرزي؛

رنه گنون، نگرشي به مشرب باطني اسلام و آيين دائو، ترجمه دل آرا قهرمان؛

رنه گنون، بحران دنياي متجدد، ترجمه حسن عزيزي.

اسامي کتاب‌هاي منتشر شده بعدي چنين است:

مارتين لينگز، رمز و مثال اعلي، ترجمه فاطمه صانعي؛

تيتوس بورکهارت، مباني هنر مسيحيت، ترجمه امير نصري؛

کيت کريچلو، تحليل مضامين جهانشناختي نقوش اسلامي، ترجمه سيد حسن آذرکار؛

سيد حسين نصر، هنر و معنويت اسلامي، ترجمه رحيم قاسميان؛

کنت اولدميدو، سنت‌گرايي: دين در پرتو فلسفه جاويدان، ترجمه رضا کورنگ بهشتي؛

تيتوس بورکهارت، فاس: شهر اسلام، ترجمه مهرداد وحدتي دانشمند. [10]

بخش عمده اين "سنتگرايان"، که انتشارات حکمت ترجمه و نشر آثار آن‌ها را در دستور کار خود قرار داد، چهره‌هاي شناخته شده مريميه هستند که خود را در پشت شهرت گنون و سنت‌گرايي پنهان مي‌کنند.

ناشر فوق اعلام کرد که در انتشار "مجموعه حکمت جاويدان" «کوشش شده نظر مشورتي دکتر غلامرضا اعواني، دکتر محمود بيناي مطلق، دکتر هادي شريفي، دکتر بابک عاليخاني و دکتر شهرام پازوکي لحاظ گردد.» [11]

سجویک و آشنایی با مریمیه

مارک سجويک در "سرآغاز" کتابش نحوه آشنا شدن خود با مريميه و انگيزه تأليف کتاب را شرح مي‌دهد: [12]

سجويک در دوران تدريس در دانشگاه آمريکايي قاهره و کار در زمينه تاريخ اسلام و سفر به کشورهاي مختلف متوجه پيوندي پنهان و مرموز ميان گروه قابل توجهي از اساتيد دانشگاه و محققان غربي مي‌شود که در حوزه اسلام کار مي‌کنند؛ و سرانجام در مي‌يابد که حلقه اتصال تمامي آن‌ها تعلق به يک طريقت مخفي است که فردي بنام فريتيوف شوان رهبر آن است. اين طريقت در واقع يک فرقه صوفي غربي است که در طول بيش از هفتاد سال موجوديت خود هيچگاه حتي نامش، مريميه، را نيز علني نکرده است. «و بسيار سخت است کاملاً مخفي نگه داشتن همه چيز که صدها نفر در آن دخالت داشته‌اند در بيش از هفتاد سال.»

نخستين بار اندرو راولينسون، استاد انگليسي بازنشسته ساکن فرانسه، سجويک را با چهره ديگري از شوان آشنا مي‌کند؛ چهره‏اي بکلي متمايز با آن‌چه شنيده مي‌شود. راولينسون نويسنده کتاب آموزگاران غربي در کسوتهاي شرقي است؛ درباره غربياني که در کسوت رهبران فرقه‌هاي ديني شرقي، اعم از صوفي مسلمان و هندو و بودايي، جاي گرفته‌اند.

از ديدگاه راولينسون،شوان نه «صوفي زاهد بلکه شارلاتان» است که قطعاً ديگران را فريب مي‌دهد و شايد خود نيز به فريبهاي خويش باور کرده است. راولينسون براي اثبات مدعايش عکس‌هايي از شوان را با پست براي سجويک مي‌فرستد؛ عکس‌هايي که شوان را در لباس رئيس قبايل سرخپوست آمريکا نشان مي‌دهد در حالي که دختران جوان برهنه، که تنها بيکيني به تن دارند، او را احاطه کرده‌اند. در عکس ديگر، شوان برهنه است و کلاهخود وايکينگها را به سر دارد. در ميان عکس‌هايي که راولينسون براي سجويک فرستاد، نقاشي شوان از "مريم باکره" نيز وجود داشت: تابلويي از شوان که زني را کاملاً برهنه، با اندام تناسلي نمايان، نشان میدهد.

سجويک حيران مي‌شود که چرا گروهي از مهم‌ترين نويسندگان غربي در حوزه مطالعات اسلامي پيرو مردي هستند که يا کلاه پردار سرخپوستي بر سر مي‌گذارد و يا برهنه است و چنين نقاشيهاي غيرمعمول و خلاف عرف مي‌کشد. [13] به اين ترتيب، آشنايي سجويک با کارهاي خلاف عرف در فرقه مريميه آغاز مي‏شود؛ اعمالي که حداقل از نظر اسلامي خلاف عرف است. [14]

سجويک ماجراي عکس‌ها و نقاشيهاي شوان را با آلن گولد [15] مطرح مي‌کند. گولد، استاد دانشگاه آمريکايي قاهره، کسي است که اوّلين بار شوان را به سجويک معرفي کرد و کتابي از شوان به او داد. گولد ده‌ها سال در خاورميانه زندگي مي‌کرد و مکرر به عربستان سعودي مي‌رفت. [16] گولد با عکس‌ها و نقاشيهاي شوان آشناست و به سجويک مي‌گويد امري خلاف قاعده رخ نداده و مشکل از درک ناقص سجويک از "قاعده" است. [17]

سجويک در سفر به ايالات متحده آمريکا براي ديدار با پروفسور حسين نصر به واشنگتن دي. سي. مي‌رود. در ميان اساتيد دانشگاه آمريکايي قاهره علاقمندان به نصر را ديده و کنجکاو است او را بشناسد. در زمان سفر از پرينستون به واشنگتن، يکي از دانشجويان سابقش در قاهره به او مي‌گويد: «نصر "استاد دانشگاه در مطالعات اسلامي" است؛ مطمئن نيستم که اين [عنوان] چيست ولي بسيار بزرگ‌تر از استاد خشک و خالي است، اين را فراموش نکن.» سجويک در واشنگتن اين را کاملاً حس مي‌کند؛ زماني که از منشي نصر وقت ملاقات مي‌گيرد و سويت محل کار نصر را مي‌بيند که شباهتي به دفتر استاد معمولي دانشگاه ندارد. ملاقات انجام مي‌شود و نصر براي سجويک توضيح می‌دهد که نظرات گنون و ديگران را نه "گنونيانيسم" بلکه "تراديشناليسم" بايد ناميد زيرا اين نظرات را اوولا و شوان بیشاز گنون بسط داده‌اند.

اين گفته نصر، بيانگر تعلق او به شوان است و تلاش براي کاستن جايگاه بزرگ فکري گنون، که سايه بزرگ خود را بر امثال شوان و نصر افکنده، و در مقابل ارتقاء جايگاه شوان و خود نصر. سجويک جرئت نمي‌کند از نصر درباره عکس‌ها و نقاشيهاي شوان بپرسد زيرا نصر سخناني مشابه با گولد درباره "قاعده" مي‌گويد و توضيح مي‌دهد که «هيچ چيز خلاف قاعده وجود ندارد.»

دو سال بعد سجويک به تهران مي‌رود و بقاياي «آکادمي مُعظم تراديشناليستي» را مي‌بيند که نصر در دوران زندگي در ايران آن را اداره مي‌کرد و درمي‌يابد که نصر در ايران بسيار بيش از آمريکا نفوذ داشته، نفوذ وي حتي پس از انقلاب تداوم يافته و وي به راستي افتخار ملاقات با «مردي بزرگ» را داشته است. [18]

منظور سجويک از «بقاياي آکادمي مُعظم تراديشناليستي نصر» انجمن شاهنشاهي فلسفه ايران است که از سال 1380 با نام مؤسسه پژوهشي حکمت و فلسفه ايران، وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالي، به فعاليت خود ادامه مي‌دهد.

بارون اوولا و نئوفاشیسم ایتالیا

گفتيم که نصر در ديدار با سجويک، از اوولا و شوان بعنوان کساني نام مي‌برد که بيش از گنون "تراديشناليسم" را توسعه بخشيدند. تعلق نصر به شوان روشن است؛ ولي چرا اوولا؟

بارون جوليوس اوولا، [19] اشراف‌زاده سيسيلي، هر چند پس از مطالعه آثار گنون شيفته او شد و به دوست ماسونش، آرتورو رگيني، گفت: گنون «رهبر بي‌رقيب زمانه ماست»، [20]هر چند از گنون تأثير گرفت و علاوه بر ترجمه کتاب بحران جهان مدرن گنون به ايتاليايي، در کنار ترجمه کتاب انحطاط غرب اشپنگلر، کتاب تأثيرگذار خود را با نام قيام عليه جهان مدرن (1934) [21] نگاشت، و هر چند، بنوشته هنسن، بعنوان برجسته‌ترين نماينده آراء گنون در ايتاليا شناخته مي‌شود، [22] ولي داراي تمايزات اساسي فکري و اخلاقي با گنون بود.

بارون جوليوس اوولا

گنون مسلماني معتقد و مقيد بود که تحول فردي از طريق مراقبه را راه نجات غرب مي‌ديد در حالي که اوولا به تغيير از طريق قدرت سياسي دل بسته بود. به اين دليل، اوولا به فاشيسم ايتاليا روي آورد با اين اميد که بتواند دولت موسوليني را به ابزار تحقق آرمانهايش بدل کند. اين تلاش به بهاي توقيف نشريه اوولا تمام شد. به دليل اين‌گونه عقايد، کتاب قيام عليه جهان مدرن و ساير آثار اوولا در دهه 1970 به يکي از منابع الهام راست‌گرايان افراطي و نئوفاشيستهاي ايتاليا و بمب‌گذاري‌هاي ايشان بدل شد. بعلاوه، اوولا به جادوگري علاقمند بود و در اين زمينه مقالاتي منتشر کرد که در سال‌هاي اخير به انگليسي منتشر شده است. [23] او در دهه 1920 محفلي مخفي مرکب از 12 يا 15 نفر در پيرامونش داشت. يکي از اعضاي محفل اوولا زني روس، اصالتاً از يهوديان لهستان، بنام ماريا ناگلوسکا [24] بود. [25]

ناگلوسکا بعداً، در دهه 1930، در پاريس محفلي رازآميز را اداره مي‌کرد که کار آن "جادوي جنسي" [26] بود. "جادوي جنسي" به معني بهره‌گيري از شهوت جنسي براي دستيابي به قدرت‌هاي فراطبيعي است. ماريا ناگلوسکا در مناسک جنسي از نمادهاي شيطاني استفاده مي‌کرد و خود را «زن شيطاني» مي‌خواند. طبق آموزه‌هاي اين زن، شيطان را بايد بعنوان نيرويي در درون بشر شناخت نه نيرويي خارجي، مخرب و دشمن انسان. ناگلوسکا مي‌گفت: «خرد در خدمت شيطان است.» او شيطان را نماد تمايل بشر به شادي و آزادي معرفي کرده و اين‌گونه نوشت: «برادرانم... انسان آزاد درون تو شيطان است و او مي‌خواهد از شادي جاودان بهره‌مند شوي.» [27]

ماريا ناگلوسکا

بنوشته گارت مدوي، نويسنده تاريخ شيطان‌پرستي، ماريا ناگلوسکا در مناسک فوق برهنه روي ميز دراز مي‌کشيد و مردي جامي را بر روي آلت جنسي او قرار مي‌داد و چنين وردي را خطاب به ابليس مي‌خواند: «اي لوسيفر، مي‌خواهم روشن شوم با کمک زني که مي‌داند چگونه به من عشق بورزد...» [28]


1. Mark Sedgwick, Against the Modern World; Traditionalism and the Secret Intellectual History of the Twentieth Century, Oxford University Press, 2004.

.

http://www.bashgah.net/fa/content/show/23020

12. Sedgwick4.نقل‌قول‌هاي مارک کاسلو برگرفته از مقاله زير است که آدرس آن در بحث "کاسلو و افشاگري عليه شوان" درج خواهد شد.

Mark Koslow, “The Spiritual Fascism of Rene Guenon and His Followers”.

5. Setareh Houman,De la philosophia perennis au pérennialisme américain, Milan: Archè, 2010.

بنگريد به: ف. ر.، "از حکمت جاويدان تا پرنياليسم آمريکايي"، جهان کتاب، سال پانزدهم، شماره 10-12، دي- اسفند 1389، صص 106-107.

6. Antoine Faivre (b. 1934)

بنگريد به زندگينامه آنتون فوره در وبگاه رسمي انجمن اروپايي مطالعات باطنيگرايي غرب و نيز در ويکي‌پدياي انگليسي:

http://www.esswe.org/#members/41/index.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_Faivre

7. در 17 ژوئن 2006 ستاره هومن به سجويک نوشت: «در حال حاضر مشغول کار بر روي پايان‌نامه ‏ام هستم؛ رساله‌اي که زير نظر دکتر آنتون فوره ازEcole Pratique des Hautes Etudes(پاريس، فرانسه) تهيه مي‌شود. موضوع رساله من پرنياليسم در محافل روشنفکري ايالات متحده در اواخر سده بيستم و اوائل سده بيست و يکم است.... من در اين زمينه قبلاً کتاب منتشرشده نداشتهام. کتاب قبلي منتشرشده من درباره نيچه بوده و ترجمه هايي از فرانسه به فارسي... »

http://traditionalistblog.blogspot.nl/2006/06/research-announcement-us-perennialism.html

9. Andrew Rawlinson,The Book of Enlightened Masters: Western Teachers in Eastern Traditions, Chicago: Open Court, 1997.

10. وبگاه انتشارات حکمت، 14 ارديبهشت 1392.

http://hekmat-ins.com/bookcategory.aspx?request=traditionalist

11. "انتشار آثار مهم جريان سنت‌گرايي"، باشگاه انديشه، 30 تير 1387

, Against the Modern World, pp. 3-17.

13. ibid, p. 9.

14. ibid, p. 10.

15. Alan Gould

16. ibid, p. 8.

17. ibid, p. 10.

18. ibid, p. 10.

19. Baron Julius Evola [Giulio Cesare Andrea Evola] (1898-1974)

20. ibid, p. 98.

21. Julius Evola, Revolt against the Modern World, Translated by Guido Stucco, Rochester, Vermont: Inner Traditions International, 1995.

22. H. T. Hansen, “A Short Introduction to Julius Evola”, ibid, p. ix.

23. Julius Evola, Introduction to Magic: Rituals and Practical Techniques for the Magus, Rochester, Vermont: Inner Traditions International, 2001.

24. Maria de Naglowska (1883-1936)

25. Sedgwick, ibid, p. 103.

26. Sexual Magic

27. Maria de Naglowska, Advanced Sex Magic: The Hanging Mystery Initiation, Rochester, Vermont: Inner Traditions, 2011, p. 81.

28. Gareth J. Medway, Lure of the Sinister: The Unnatural History of Satanism, New York University Press, 2001, p.19.

ناگفته های سیاسی،شناخت و ايضاح کانون‌هاي توطئه گر شیطانی در تحولات تاريخ معاصر ايران...
ما را در سایت ناگفته های سیاسی،شناخت و ايضاح کانون‌هاي توطئه گر شیطانی در تحولات تاريخ معاصر ايران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : وب نگار webnegar بازدید : 712 تاريخ : سه شنبه 15 مرداد 1392 ساعت: 15:02